Walnoten blijken een weldaad voor het brein te zijn.
Weten

Walnoten bij het ontbijt verbeteren brein

Volgens recent onderzoek zorgt het eten van walnoten bij het ontbijt voor betere hersenfuncties gedurende de rest van de dag.

De studie, waarbij 32 gezonde jongvolwassenen betrokken waren, liet zien dat het consumeren van een handvol walnoten (ongeveer 50 gram) gemengd met muesli en yoghurt leidde tot snellere reactietijden en een beter geheugen later op de dag.

Professor Claire Williams, die het onderzoek leidde, noemt walnoten “brain food” en stelt dat ze jongvolwassenen een mentaal voordeel kunnen geven wanneer ze op hun best moeten presteren. Overigens mogen we aannemen dat walnoten ook gunstig zijn voor ouderen. Ruim tien jaar geleden schreven wetenschappers al dat walnoten waarschijnlijk een weldaad zijn voor het verouderende brein. [bron]. Vermoedelijk komt dat door de unieke mix van voedingsstoffen in walnoten, waaronder omega-3 vetzuren, eiwitten en polyfenolen, plantaardige verbindingen met een lange reeks gunstige gezondheidseffecten.

Met het eten van walnoten stimuleer je ook de vorming van een zeer belangrijk bacterie-stofje in de darmen: urolithine A. Urolithine A geniet veel wetenschappelijke aandacht omdat er krachtige antiverouderingseffecten aan toe worden geschreven. [bron]

Puntje van aandacht voor de sceptische lezer: het onderzoek waarmee we deze blog begonnen, werd gefinancierd door de California Walnut Commission, een branche-organisatie die niet zit te wachten op slecht nieuws over walnoten. Aan de andere kant is er in de afgelopen decennia een karrevracht aan studies verschenen die wijzen op de gunstige breineffecten van de noot. In 2020 schreef een wetenschapper: “Dier- en mensstudies van onze en andere onderzoeksgroepen suggereren dat het toevoegen van walnoten aan het dieet cognitieve functies kan verbeteren en het risico en/of de progressie van MCI (milde cognitieve stoornis) en AD (Alzheimer) kan verminderen.” En: “Daarnaast hebben verschillende dier- en mensstudies gesuggereerd dat walnoten ook het risico op of de progressie van andere hersenaandoeningen, zoals de ziekte van Parkinson, beroertes en depressie, kunnen verminderen, evenals van hart- en vaatziekten en diabetes type 2. Samen wijzen deze rapporten op de voordelen van een dieet verrijkt met walnoten bij hersenaandoeningen en andere chronische ziekten, dankzij de aanvullende of synergetische effecten van walnootbestanddelen ter bescherming tegen oxidatieve stress en ontstekingen bij deze aandoeningen.” [bron].

Omdat hersenziekten en andere rampspoed zich doorgaans langzaam over een periode van tientallen jaren ontwikkelen, raadt de betreffende auteur aan om zo vroeg mogelijk met het eten van walnoten te beginnen.

Tekst Pim Christiaans / Life Unlimited

Afbeelding Voren1

Boeiende blog? Door hem te delen steun je deze site. Je kunt ook HIER een kleine donatie doen. Dank!

 

E-gids met de nieuwste adviezen!

In deze praktische E-gids staan de nieuwste adviezen om je hersenen in topvorm te houden met natuurlijke methoden en middelen. De wetenschappelijke ontwikkelingen gaan snel; zodra er een nieuwe manier is ontdekt om je brein tegen veroudering en ziekte te beschermen, wordt de gids geactualiseerd. Als je een account op deze site hebt, kun je altijd over de laatste versie van BESCHERM JE BREIN beschikken. Zo blijf je honderd procent up to date en loop je geen belangrijke nieuwe adviezen meer mis.