Primeur: vrouw 20 jaar jonger door gentherapie
Liz Parrish is nog maar 44 jaar oud, maar als CEO van BioViva, een biomedisch bedrijf dat veroudering in de genen wil aanpakken, werd ze proefkonijn van haar eigen behandeling. In de herfst van vorig jaar (2015) kreeg ze gentherapie die bedoeld is om het verlies van spiermassa bij het ouder worden tegen te gaan. Ook kreeg ze een behandeling om haar voorraad stamcellen op peil te houden, een andere oorzaak van talloze ouderdomsziektes. Ze onderging de therapieën allereerst om hun veiligheid te bewijzen (en wellicht ook om free publicity te genereren, bij deze…)
Of de behandeling echt werkt kan nog niet met zekerheid worden gezegd. Wel wijst het eerste onderzoek erop dat haar telomeren langer zijn geworden. Telomeren zijn stukjes DNA die bij elke celdeling iets korter worden; hoe korter de telomeren, hoe ouder de cel. Langere telomeren zijn dus een indicatie dat Parrish op cellulair en DNA-niveau jonger is geworden. Eerder is dat al wel met gentherapie gelukt bij planten en muizen, maar nog niet bij mensen. Ze heeft dus de primeur.
En ze mag blij zijn met dit resultaat, want bij de eerste meting die werd gedaan -voorafgaand aan de behandeling – bleek dat ze uitzonderlijk korte telomeren had, wat erop wijst dat ze vroeg oud zou worden en allerlei ouderdomsklachten zou gaan ontwikkelen. Toen de test in maart 2016 werd herhaald, was ze volgens de telomerenklok 20 jaar jonger op geworden.
Haar telomerenlengte werd gemeten in een bepaald type witte bloedcellen. Het is dus niet gezegd dat deze verjonging ook heeft plaatsgevonden in bijvoorbeeld lever, nieren en huid. Maar het is een opmerkelijk resultaat. Parrish zelf gelooft dat “biotechnologische vooruitgang de beste manier is om de ziektes aan te pakken waarmee veroudering gepaard gaat.” Het kan echter nog tientallen jaren duren voordat hieruit een geaccepteerde behandeling rolt. Voorlopig vertrouwen wij nog op een gezonde lifestyle, daarvan is al overtuigend aangetoond dat die Magere Hein minstens tien jaar op afstand kan houden.
Je kunt de snelheid waarmee telomeren korter worden vertragen met onder meer supplementen, lichaamsbeweging en stressmanagement. Wil je hier meer over weten? En over de mogelijkheden je telomeerlengte en daarmee de biologische leeftijd te laten testen? Lees dan Check je houdbaarheid.
Tekst: Hanny Roskamp