Kokosolie tegen corona
Weten

‘Kokosolie beschermt mogelijk tegen coronavirus’

Kokosolie beschermt mogelijk tegen het coronavirus, zeggen Filipijnse wetenschappers. In de Filipijnen zijn daarom verschillende onderzoeken gestart naar het genezende effect van kokosolie op patiënten met COVID-19. Ook wordt gekeken of kokosolie de virusinfectie kan voorkomen.

De term ‘kokosolie’ is wat verwarrend, omdat het pas boven de 25 graden vloeibaar wordt. Bij Nederlandse temperaturen stolt het dus tot vet. Als je door je oogharen kijkt, zou je het zomaar voor ossewit of reuzel kunnen aanzien. En net als ossewit en reuzel bestaat kokosolie grotendeels uit verzadigd vet. De helft van kokosolie bestaat uit laurinezuur. Het bijzondere aan dit type vet is dat het na consumptie minder snel dan andere soorten verzadigd vet in lichaamsvet wordt omgezet en sneller als energie wordt gebruikt (bron). Daarom zou je van kokosolie minder snel dik worden dan van dierlijke vetten – maar deze claim is omstreden.

Laurinezuur heeft nog een bijzondere eigenschap: ziekmakende bacteriën en virussen kunnen er niet goed tegen. Zo zijn er aanwijzingen dat laurinezuur bescherming biedt tegen de ‘maagzweerbacterie’ Helicobacter Pylori (bron, bron). Laurinezuur wordt in het lichaam deels omgezet in monolaurine. Omdat monolaurine, dat trouwens ook in moedermelk zit, evenals laurinezuur antibacteriële en antivirale eigenschappen bezit, wordt het in voedingssupplementen gestopt. En ja, die zijn nu vrijwel overal uitverkocht.

‘Dr. Fabian Dayrit is emiritus hoogleraar biologie aan de Anteneo de Manila universiteit en bestudeert al sinds de jaren ’80 van de vorige eeuw de gezondheidseffecten van kokosolie. ‘Laurinezuur en monolaurine vernietigen het virus door net als  zeep hun membraan op de lossen,’ legt hij uit. ‘Daarnaast vestoren ze de rijping van het virus in de vermenigvuldigingscyclus en ze voorkomen dat virale eiwitten zich aan het membraan van de gastheercel kunnen binden.’

‘In een artikel op de website van de Ateneo de Manila universiteit beschrijft hij dat werkzame stoffen uit kokosolie wereldwijd worden gebruikt om kippen en varkens tegen infecties te beschermen. In de voedingsindustrie wordt monolaurine als antibacterieel conserveringsmiddel gebruikt en het wordt ook in huidproducten verwerkt. ‘In de tropen gebruiken miljoenen mensen kokosolie als een preventief huismiddel tegen infecties,’ zegt Dayrit.

Hoewel de antivirale krachten van kokosolie volgens Dayrit vooral aan laurinezuur en monolaurine moeten worden toegeschreven, wijst hij op nog een ingrediënt van kokosolie met antivirale eigenschappen: caprinezuur ofwel decaanzuur. Caprinezuur maakt ongeveer 7 procent van kokosolie uit. Dit type vetzuur is volgens de hoogleraar in kleine studies werkzaam gebleken tegen onder meer HIV en het influenza A virus (bron, bron).

In een emailwisseling laat Dayrit weten dat er verschillende door de Filipijnse overheid gefinancierde studies met kokosolie zijn gestart: in een ‘ziekenhuissetting’ wordt de reguliere medicatie van COVID-19 patiënten aangevuld met kokosolie en in een aantal quarantaine-verblijven wordt extra kokosolie aan het dagelijks menu toegevoegd om te checken of COVID-19 zo kan worden voorkomen.

Vooruitlopend op de resultaten zegt Dayrit dat virgin kokosolie op basis van de bestaande kennis nu al geadviseerd kan worden als algemeen preventief middel tegen virale en bacteriële infecties: ‘Het bewijs van de antivirale werking van kokosolie is sterk. Bovendien is het veilig, goedkoop en overal verkrijgbaar.’

Dayrit is specifiek in zijn aanbeveling: gebruik ten minste 45 ml ofwel drie eetlepels virgin kokosolie per dag. Deze hoeveelheid wordt volgens Dayrit ook in de nu lopende onderzoeken gebruikt.

Maar wacht even, verzadigd vet is toch slecht voor het hart- en de vaten? Een recente meta-analyse van zestien onderzoeken geeft aan dat kokosolie het LDL-cholesterol, HDL-cholesterol en totaal cholesterol verhoogt. De vraag is alleen of dat erg is. Steeds meer wetenschappers raken ervan overtuigd dat verzadigd vet en cholesterol geen hart- en vaatziekten veroorzaken. ‘Onvoldoende consumptie van vis, groente en fruit levert een naar schatting tien keer hoger CVD risico dan de consumptie van te veel verzadigde vetzuren,’ schreven professor Frits Muskiet en cardioloog Remco Kuipers al in 2012 in een artikel met de veelzeggende titel ‘Het faillissement van de verzadigd vet hypothese van cardiovasculaire ziektes.

En misschien is een beetje extra LDL-cholesterol in het bloed juist wel een voordeel als er een gevaarlijk virus rondwaart. Volgens de Zweedse wetenschapper Uffe Ravenskov heeft dit type cholesterol namelijk krachtige antivirale eigenschappen. Meer daarover in deze blog.

Dayrit wil ondertussen dit nog even kwijt: ‘Ik neem zelf al bijna twintig jaar lang elke dag drie eetlepels kokosolie. Mijn gezondheid en bloedvetwaarden zijn uitstekend. Ik gebruik virgin kokosolie ook als een ideale moisturizer en het helpt tegen allerlei huidaandoeningen zoals infecties en brandwondjes. Het is ook heel goed tegen keelpijn door ermee te gorgelen. Je zou het moeten proberen!’

Tekst: Pim Christiaans

Verwante onderwerpen

-Wetenschapper; ‘Stop met cholesterol verlagende medicijnen bij COVID-19’

-Is het verlagen van cholesterol zinloos?

-Vitamine C en corona: de feiten

-Vlierbessensap tegen griep

€4,95 – E-gids

Een griepvirus dat een gezonde tiener een paar dagen van de straat houdt, kan iemand van tachtig de das om doen. Dat komt omdat het afweersysteem net als onze organen ten prooi valt aan veroudering. Een verouderd immuunsysteem rekent ook minder goed af met kankercellen en kan per vergissing verkeerde cellen gaan aanvallen, met autoimmuunziekten zoals reuma en coeliaki tot gevolg. Houd je afweer daarom in topvorm en geef het een steuntje in de rug met natuurlijke afweerboosters. In deze E-gids vind je de nieuwste adviezen om je afweer een lang leven lang in topvorm te houden.

.