haaruitval
Weten

Haaruitval: dit moet je weten over finasteride

Het receptgeneesmiddel finasteride zet erfelijke kaalheid helemaal stop, zowel bij mannen als bij vrouwen. Maar is het veilig? 

 

Finasteride is een medicijn dat het enzym 5-alfa-reductase remt, waardoor er minder testosteron in ‘kaalheidshormoon’ dihydrotestosteron (DHT) wordt omgezet. Het medicijn Dutasteride doet hetzelfde, alleen dat nog veel krachtiger dan finasteride. Beide medicijnen zijn bewezen effectief tegen erfelijke kaalheid bij mannen. De praktijk wijst uit dat ze ook bij vrouwen erfelijke kaalheid volledig kunnen stoppen.

In de eerste plaats is het belangrijk te beseffen dat hoewel finasteride en Dutasteride aan zowel mannen als vrouwen worden voorgeschreven, de medicijnen alleen voor mannen zijn goedgekeurd en alleen op mannen zijn getest. Er zijn echter geen aanwijzingen dat de medcijnen schadelijk zijn voor vrouwen. Alleen vrouwen met kinderwens mogen de middelen absoluut niet gebruiken, omdat ze in theorie (!) het ongeboren kind kunnen beschadigen.

Horrorverhalen over finasteride

Er circuleren veel horrorverhalen over finasteride (en dutasteride) op internet. Zo zouden de medicijnen (permanente, nooit meer te genezen!) erectiestoornissen en depressies veroorzaken. Dermatoloog Ids Boersma, de haarspecialist met ver uit de meeste ervaring met haarmedicijnen in Nederland, verzekert mij echter keer op keer dat deze verhalen onjuist zijn. Er zijn inderdaad studies die op ernstige bijwerkingen wijzen, maar die zijn volgens Boersma slecht van opzet. ‘Als er ook maar een fractie van de geruchten waar was, dan zouden die medicijnen al lang van de markt zijn gehaald,’ zegt hij. ‘Grote, goed uitgevoerde onderzoeken hebben aangetoond dat de middelen juist veilig zijn en zelfs preventief kunnen werken tegen prostaatkwalen. Zelf heb ik nog nooit ernstige, blijvende bijwerkingen gezien bij mijn patiënten – en dat zijn er duizenden. Mijn collega-dermatologen heb ik er ook nog nooit over gehoord. Finasteride is veiliger dan een aspirientje!’

Er zijn echter al langer aanwijzingen dat het gebruik van finasteride tot negatieve veranderingen in het brein leiden (studie) met o.a. depressieve gevoelens en erectieproblemen als gevolg. De veranderingen houden bij sommigen aan na het stoppen met finasteride (studie, studie). Dit wordt het ‘post finasteride syndroom’ genoemd. Er is dan ook toenemende kritiek van wetenschappers op het gebruik van finasteride en die andere 5-alpha-reductase-remmer, Dutasteride. Ongeruste wetenschappers hebben zich verenigd in de Post-Finasteride Syndrome Foundation.

Wat min of meer vaststaat, is dat finasteride niet goed is voor de vruchtbaarheid  (minder zaad, minder motiliteit, studie). Dus finasteride is geen goed idee voor mannen met kinderwens. De vruchtbaarheid keert terug naar normaal zodra je stopt met finasteride (case studie).

Mijn eigen keuze

Zelf heb ik ruim vijftien jaar jang dagelijks 1 mg finasteride gebruikt tegen mijn beginnende mannelijke kaalheid. Van bijwerkingen heb ik niets gemerkt. Desondanks ben ik een paar jaar geleden met dit medicijn gestopt, vooral vanwege de mogelijke schadelijke effecten op de hersenen. Finasteride en Dutasteride remmen het enzym 5 alfa reductase dat testosteron omzet in DHT. Er zijn aanwijzigen dat hierdoor de spiegels van andere hersenhormonen (neurosteroïden) ook dalen. Of dit echt zo is en of dit kwaad kan, is nog onbekend. Ik neem liever geen risico, maar ik weet niet of ik toch weer naar finasteride zou grijpen als ik opeens al mijn haar zou verliezen. Tot nu toe is dat niet het geval, misschien dankzij de inzet van een reeks natuurlijke middelen (die worden besproken in de E-gids Stop haaruitval)

 

Tekst Pim Christiaans / Life Unlimited

Pim is hoofdredacteur van Life Unlimited. Als journalist is  hij al 30 jaar gespecialiseerd in healthy aging en schreef de boeken De houdbare man, De houdbare vrouw en Check je houdbaarheid.

 

Verwante artikelen

Na dit interview met de Amerikaanse hormoonwetenschapper Abdulmaged Traish besloot ik met finasteride te stoppen.

In dit video-interview vertelt dermatoloog Ids Boersma waarom hij finasteride en Dutasride veilig vindt.

Video-interview met dermatoloog en haarspecialist Ids Boersma: ‘Hoe word je kaal?’

Video-interview met dermatoloog en haarspecialist Ids Boersma: Kaalheid bij vrouwen

 

Stop haaruitvalIn onze E-gids Stop haaruitval worden de best bewezen natuurlijke alternatieven voor finasteride tegen erfelijke kaalheid beschreven. BESTEL NU